Brasov-1987

Brașov 1987. Doi ani prea devreme

Regia Liviu Tofan

Filmul documentar este urmat de o întâlnire-dezbatere a publicului cu regizorul Liviu Tofan și doi participanți la revolta din 1987.

Moment din istoria recentă a României a cărui cunoaștere este obligatorie!

Coproducție a Muzeului Județean de Istorie Brașov și a Casei de Producție TVR, filmul “BRAȘOV 1987. DOI ANI PREA DEVREME” tratează în cele mai mici detalii manifestația din 15 noiembrie 1987 – primul protest de masă din istoria comunistă a României.

Potrivit regizorului Liviu Tofan, este obligatoriu pentru generațiile mai tinere să afle adevărul și să înțeleagă climatul acelor vremuri:

“Cunoașterea este un capitol la care stăm cam prost în general. În ceea ce privește istoria noastră recentă, revolta de la Brașov este cel mai bun exemplu: de o semnificație unică în epocă – manifestația din 15 noiembrie 1987 a fost primul protest politic de masă din istoria comunistă a României -, evenimentul este aproape necunoscut. Timișoara în decembrie 1989 a fost o reeditare a revoltei de la Brașov, dar într-un context mult mai propice, care i-a permis să-și atingă scopul. În 1987, regimul a făcut tot posibilul să nu se afle că mii de brașoveni au scandat « Jos Ceaușescu » și « Jos comunismul », au luat cu asalt sediile partidului comunist (județean și municipal) și le-au devastat într-o explozie de mânie și resentiment. Nevoia recuperării memoriei este acută. Așa considerăm noi, autorii Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov. Și am hotărât să facem un film: « BRAȘOV 1987. DOI ANI PREA DEVREME ». Un documentar prin care să le povestim tinerilor de azi ce s-a întâmplat atunci, și care să rămână ca o dovadă.”

Studio-Bozar

STUDIO

11 octombrie 2018

19:00

Subtitrare EN

6 EUR & 4 EUR (-25 / 65+)